Pesto to zielony, bazyliowy sos, który pochodzi z Włoch. Ja go absolutnie uwielbiam! Po pierwsze za to, że jest prosty w przygotowaniu – wystarczy kilka składników, blender i 5 minut. Po drugie – mnogość zastosowań i to, że postoi w lodówce kilka dni. Ma pyszny, wyrazisty smak, który świetnie współgra z makaronem, a także urozmaici kanapki.
Spis treści
Co to jest pesto?
Pesto to zielony sos, który pochodzi z Włoch, dokładnie z Genui. Jego głównym składnikiem są liście bazylii. Tradycyjnym sposobem wytwarzania pesto, jest ucieranie składników w marmurowym moździerzu. Podstawą jest oliwa, bazylia, twardy ser, np. parmezan, orzeszki piniowe i gruba sól.
Pesto z makaronem lub na kanapki
Do czego właściwie to pesto można dodać? Ja podaję je zazwyczaj na dwa sposoby: pesto z makaronem lub na kanapki. Pierwsza opcja to pomysł na szybki i zdrowy obiad, druga to genialny dodatek do kanapek lub samego pieczywa. Świeży, chrupiący chleb, kozi ser lub mozzarella, dojrzały pomidor i domowe, zielone pesto – to połączenie, które mogłabym jeść codziennie! Najbardziej lubię, gdy sos wyjmuję prosto z lodówki, gdy jest chłodny. Pewnie dlatego,że nie przepadam za ciepłą oliwą.
Pamiętaj, żeby nie podgrzewać pesto, ponieważ bazylia w wysokiej temperaturze nabiera gorzkiego smaku. Należy dodawać ją pod koniec smażenia lub gotowania, aby nie utraciła swoich właściwości. Najwięcej smaku ma świeża bazylia, nawet suszona traci większość aromatu.
Przepis na pesto
Jaki jest przepis na idealne bazyliowe pesto? W internecie znajdziecie wiele pomysłów – mniej lub bardziej tradycyjnych, ja pokażę Ci mój sposób. Nie wiem, czemu tak długo jadłam je tylko w restauracjach. Może po prostu dlatego, że gotowe pesto ze sklepu, zupełnie mi nie smakuje. Tak jak wspomniałam na początku – potrzebujesz tylko kilka składników, blender i kilka minut wolnego czasu.
Z czego robi się pesto?
Poniżej znajdziesz listę składników, które dodaję ja w mojej wersji pesto. U mnie nie znajdziesz parmezanu, który jest podstawą tradycyjnej receptury. Wolę wersję mniej kaloryczną, świeższą i lżejszą. Może zdziwić Cię ocet balsamiczny, ale muszę przyznać się do tego, że jestem od niego uzależniona! Jeśli ten składnik zupełnie nie pasuje do Twoich kubków smakowych, możesz dodać trochę soku z cytryny.
Pesto – składniki
doniczka świeżej bazylii (ja dodaję same liście, ale jeśli nie przeszkadzają Ci twardsze elementy, możesz dodać z łodygami, ale koniecznie bez doniczki 🙂 )
50 g orzeszków pinii (lub kawałek parmezanu)
około 100 ml oliwy (w zależności od tego, czy pesto ma być gęstsze czy rzadsze)
2 ząbki czosnku
1-2 łyżki octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
Jak zrobić pesto
Wrzucasz wszystkie składniki do blendera i rozdrabniasz je do momentu, aż konsystencja będzie Ci odpowiadała. Ja wolę, gdy sos jest rzadszy. Następnie przekładasz do słoiczka i wkładasz na pewien czas do lodówki, do schłodzenia. Domowe pesto możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni, nie musisz, ale możesz. Ja zjadam je w 2 dni 🙂
Jeśli zrobisz większą ilość pesto lub nie będziesz miała szansy zjeść go w odpowiednim czasie – można je zamrozić.
Bazylia – zastosowanie i właściwości
Bazylia jest jednym z najczęściej używanych w kuchni ziół, ze względu na swój wyjątkowy aromat i smak. Dodatkowo, ma również właściwości zdrowotne, między innymi łagodzi wzdęcia i kolki. Bazylia jest rośliną jednoroczną, które pochodzi z Afryki i Azji, ale obecnie uprawiana jest na całym świecie, w ponad 150 odmianach. Razem z tymiankiem, szałwią, miętą, rozmarynem, cząbrem i majerankiem, tworzy zioła prowansalskie.
Gatunki bazylii
Mimo tego, że na świecie występuje wiele gatunków bazylii, to jednak w Polsce najpopularniejsze są niżej wymienione odmiany.
- Bazylia pospolita – inaczej bazylek, bazyliszka polska lub bazylijka zwyczajna. Ma słodko-pikantny, lekko korzenny i bardzo aromatyczny, ostry smak. Kolor jej liści jest intensywnie zielony. Wydziela olejek o bardzo intensywnym, korzenno-kwiatowym zapachu.
- Bazylia czerwona – właściwościami, zapachem i aromatem nie różni się od tej pospolitej, ma jednak czerwony kolor.
- Bazylia cynamonowa – różni się od pozostałych odmian intensywnym, cynamonowym zapachem.
- Bazylia grecka – główną różnicą są proste, czworokątne łodygi i pędy obfite w drobniutkie listki koloru jasnozielonego lub czerwonego.
- Bazylia cytrynowa – ma cytrusowy, świeży aromat, który często wykorzystuje się do nadania smaku octu, oleju lub oliwy. Wyśmienicie komponuje się z potrawami z ryb i owoców morza, a także sałatkami owocowymi i twarogami.
Właściwości lecznicze bazylii
Ta niezwykła roślina nie tylko sprawia, że cała kuchnia pachnie niesamowitym, intensywnym zapachem pysznych potraw, ma także właściwości lecznicze. Bazylia wspomaga układ trawienny i nerwowy, ale ma również właściwości przeciwgorączkowe. Potrafi pomóc zbić wysoką temperaturę, ale jednocześnie rozgrzewa organizm. Skupmy się jednak na dwóch pierwszych właściwościach.
Bazylia poprawia trawienie, a także sprawia, że składniki odżywcze z pokarmu, o wiele lepiej się przyswajają. Pobudza produkcję soków trawiennych, zapobiega skurczom żołądka, a także poprawia apetyt. Jest świetnym wsparciem w przypadku niestrawności, nudności i wymiotów, a także zapobiega wzdęciom.
Roślina ta ma także działanie podobne do melisy. Bazylia pomaga poprawić nastrój, zmniejsza nadpobudliwość, bezsenność i działa przeciwdepresyjne. Jest dobrym wsparciem układu nerwowego.