Ludzie dzielą się na dwie grupy – tych, którzy lubią prawie zielone banany i tych jedzących dojrzałe. Ja jestem zdecydowanie w pierwszej grupie! Nie tykam przejrzałych bananów w bardzo żółtej skórze, zwłaszcza, gdy pojawią się na nich czarne kropki. Co w takim razie robię, gdy przesadzę z ilością bananów i stają się dla mnie niezjadliwe? Chlebek bananowy! Im starsze banany, tym lepiej smakuje.
Poniżej także kilka słów o bananach i ich właściwościach, a także kilka ciekawych zastosowań skórki od banana. Słyszałaś o herbacie ze skórki banana? Jeśli nie, to na dole czeka na Ciebie przepis!
Spis treści
Prosty przepis na chlebek bananowy
Gdy widzisz, że z bananów uchodzi powoli życie, możesz zrobić z nich po prostu pyszne ciasto. To fajny pomysł na smaczną kolację lub dodatek do porannej kawy. Jak w takim razie zabrać się do działania?
Chlebek bananowy – lista składników
Do przygotowania jednej blaszki typu “keksówka”, potrzebujesz:
- 4 małe lub 3 duże przejrzałe banany;
- 1,5 szklanki mąki pszennej;
- niecałe 0,5 szklanki cukru (najlepiej brązowego);
- 2 małe lub 1 duże jajko;
- 70 g roztopionego i ostudzonego masła;
- 1 łyżeczka sody;
- szczypta soli.
Pamiętaj, im bardziej dojrzałe banany, tym mniej cukru trzeba dodać do ciasta. Możesz dorzucić też trochę ekstraktu z wanilii.
Przepis na chlebek bananowy
Przygotowanie chlebka bananowego jest bajecznie proste – wystarczy roztopić i ostudzić masło, rozgnieść banany widelcem, a mąkę przesiać na sitku. Nie potrzebujesz miksera, blendera i innych zaawansowanych technologicznie urządzeń. Wszystkie składniki połącz w misce za pomocą łyżki, a następnie przełóż ciasto do formy. Chlebek bananowy piecz przez około godzinę w 160 stopniach. Smacznego!
Słów kilka o bananach
Zacznijmy od tego, skąd wzięły się banany. Otóż owoce te uprawiane są prawdopodobnie od 7000 lat (!!!) i zanim dotarły do Indii, na Bliski Wschód i Afryki, najpierw uprawiano je w Malezji. Obecnie plantacje różnych rodzajów bananów znajdziemy także w Azji i Australii.
Fakt jest jednak taki, że nie każdy banan bananowi równy. Te które kupujemy w Polsce, mają mniej wartości odżywczych. Dlaczego? Bo przypływają do nas statkiem, na który wkładane są jeszcze zielone. Dojrzewają więc w transporcie i na miejscu, a nie w słońcu, na plantacji. To dokładnie tak, jak z pomarańczami. Każdy, kto próbował ich w ciepłych krajach, gdzie są uprawiane wie, że smakują inaczej niż w Polsce.
Właściwości bananów
Skoro jednak mowa o właściwościach bananów – zawierają dużo witamin (A, C, E, K i wit. z grupy B) i składników mineralnych (magnez, potas, wapń, fosfor). Mają też dużą ilość błonnika! Idealnie sprawdzają się w przypadku biegunki u dzieci, a także w diecie osób zmagających się z nadciśnieniem. Łagodzą też dolegliwości związane z wrzodami żołądka.
Wartość energetyczna w 100 g bananów to ok. 90 kcal. Znajdziesz w nich:
- białko – 1,09 g;
- węglowodany – 22,84 g;
- błonnik – 2,6 g;
- tłuszcz – 0,33 g.
Składniki mineralne w 100 g bananów
Jakie składniki mineralne znajdziemy w bananach?
- potas – 358 mg;
- magnez – 27 mg;
- fosfor – 22 mg;
- wapń – 5 mg;
- sód – 1 mg;
- żelazo – 0,26 mg;
- cynk – 0,15 mg.
Witaminy w 100 g bananów
Ile dokładnie witamin znajdziemy w bananach?
- wit. C – 8,7 mg;
- tiamina – 0,031 mg;
- wit. A – 64 IU;
- niacyna (wit. B3) – 0,665 mg;
- wit. E – 0,10 mg;
- ryboflawina (wit. B2) – 0,073 mg;
- wit. B6 – 0,367 mg;
- kwas foliowy – 20 µg;
- wit. K – 0,5 µg.
Dane z: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Skórka od banana – 6 sposobów na jej zastosowanie
Skórkę od banana można wyrzucić lub… wykorzystać! Jak? Poniżej znajdziesz kilka pomysłów.
- Skórka od banana zamiast pasty do butów – Po wyczyszczeniu skórzanych butów, możesz przetrzeć je wewnętrzną stroną skórki. Dzięki temu buty nabiorą połysku, a banan spełni poniekąd rolę pasty.
- Polerowanie srebrnych sztućców – Wewnętrzną stroną skórki od banana możesz polerować srebrne sztućce.
- Nawóz ze skórek od banana – Jeśli w domu masz zielone rośliny, możesz nawozić je na dwa sposoby – umieść skórkę w ziemi lub włóż ją do słoika i zalej wodą. Taką miksturą możesz podlewać rośliny, by dostarczyć im składników odżywczych.
- Wybielanie zębów – Aby wybielić zęby, możesz nacierać je wewnętrzną częścią skórki od banana.
- Maseczka ze skórki – Banan ma wiele właściwości, dzięki czemu sprawdzi się także, jako… maseczka! Umyj dokładnie twarz, a następnie nałóż skórkę i pozostaw do wyschnięcia. Pozostałości banana spłucz ciepłą wodą.
- Ukąszenie owadów – Skórka z banana przyłożona do swędzącego po ugryzieniu owada miejsca, pozwoli poczuć ulgę.
Przepis na herbatę ze skórki banana
Jedna z moich czytelniczek (pozdrawiam Natalka!) podesłała mi na FB przepis na herbatę ze skórki banana. Przyznam, że nigdy o czymś takim nie słyszałam! Okazuje się, że duża zawartość potasu w skórce, działa zbawiennie w przypadku nieprzyjemnych skurczy (np. w ciąży). Dobrze działa też w przypadku bezsenności. Jak w takim razie zrobić herbatę ze skórki banana?
Myjemy dokładnie 2 skórki z bananów (lub jednego dużego) i odcinamy końcówki, a następnie wrzucamy do rondelka. Zalewamy je 2-3 filiżankami wody i gotujemy przez 15-20 minut. Aby podkręcić smak, można dodać kawałek imbiru lub szczyptę cynamonu i posłodzić miodem.
Sprawdź także inne moje przepisy: https://www.magdapisze.pl/przepisy/
[…] Przejrzałe banany? Sprawdź przepis na chlebek bananowy i wykorzystaj skórkę (na 6 sposobów)! […]