Masz ochotę na szybkie ciasto marchewkowe, które będzie smaczne, a zarazem wilgotne i puszyste? Poniżej znajdziesz przepis, który zawsze wychodzi, a nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy. Możesz zrobić ciasto marchewkowe z kremem albo postawić na klasykę – decyzja należy do Ciebie.
Spis treści
Ciasto marchewkowe przepis
Mój sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe to wynik długoletnich testów. Nie, nie pochodzi z Kwestii Smaku, recepturę powierzyła mi kiedyś koleżanka, a ja dopracowałam ją po swojemu. Żeby zobrazować Ci poziom prostoty tego przepisu napiszę tylko, że mój mąż nie jest zbyt biegły w kuchni, a to ciasto potrafi upiec. Ba! On robi to częściej niż ja i jego ciasto marchewkowe smakuje wybornie!
Prosty przepis na ciasto marchewkowe
Zacznijmy od listy składników na ciasto marchewkowe i kilku wskazówek odnośnie pieczenia.
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- niecała szklanka oliwy lub oleju
- 4 całe jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- trochę cukru waniliowego
- 3-4 duże marchewki
- pół paczki cynamonu
Proporcje można lekko zmienić – np. zmniejszając ilość cukru lub dodając więcej cynamonu. Jeśli masz ochotę na ciasto marchewkowe z orzechami, dodaj garść pokruszonych orzechów włoskich lub innych, które najbardziej lubisz. Ja czasem wzbogacam recepturę o skórkę pomarańczową, płatki owsiane albo starte na grubych oczkach jabłko.
Przygotowywanie ciasta marchewkowego zacznij od obrania, umycia i przetarcia marchewki. Ja najczęściej trę połowę na małych, a połowę na dużych oczkach. Dzięki temu ciasto marchewkowe ma piękny, pomarańczowy kolor, ale wyczuwa się w nim kawałki marchewki. Łączenie składników opiera się na zasadzie – mokre z mokrymi, suche z suchymi, a na końcu łączymy.
Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni, ciasto marchewkowe pieczemy do tzw. suchego patyczka. Zazwyczaj zajmuje to około 50 minut.
Ciasto marchewkowe z kremem
Najczęściej piekę wersję bez kremu, ale na specjalne okazje lub życzenie moich córek, robię ciasto marchewkowe z kremem mascarpone.
Ciasto marchewkowe z samym mascarpone to wg mnie zbyt ciężkie i suche połączenie, ale jeśli ktoś lubi – można zrobić i tak. Ja najczęściej przygotowuję krem taki, jak do tortu. Przygotuj:
- opakowanie serka mascarpone,
- pół dużej śmietanki 30%,
- odrobinę cukru pudru.
Najpierw miksujemy mascarpone z cukrem pudrem, a następnie dodajemy wcześniej ubitą na sztywno śmietankę. Najlepiej łączyć oba składniki stopniowo, delikatnie mieszając całość. Krem można wzbogacić o skórkę pomarańczową lub cytrynową, aby nieco przełamać jego słodycz.
Ciasto marchewkowe fit
Powyższy przepis na ciasto marchewkowe można lekko zmodyfikować, żeby uzyskać wersję nieco bardziej fit. Należy zmniejszyć ilość cukru, zastąpić go ksylitolem lub miodem albo po prostu zrezygnować z dosładzania. Warto dodać też garść płatków owsianych, a białą mąkę zastąpić tą pełnoziarnistą lub bezglutenową. Nie jest też wskazany krem ze śmietanką – można z niego zrezygnować lub zrobić ciasto marchewkowe z mascarpone.