Gotowanie jajek to teoretycznie bardzo prosta sprawa – potrzebujesz wrzątku, jajek i trochę czasu. Ale to właśnie o niego się tutaj rozchodzi! Ile właściwie gotować jajka, by były na miękko lub twardo? A co z tymi w koszulkach?
Spis treści
Jak gotować jajka – kilka wskazówek
Zacznijmy od kilku prostych wskazówek dotyczących gotowania jajek. Warto pamiętać o prostych zasadach, które znajdziesz poniżej.
- Jajka najlepiej wyjąć z lodówki na 20 minut przed włożeniem ich do gorącej wody. Jeśli nie masz tyle czasu lub po prostu o tym zapomniałaś, włóż je na chwilkę pod letnią, bieżącą wodę, żeby się ogrzały.
- Pamiętaj o umyciu jajek, które będziesz gotować. Na skorupkach bardzo często gromadzą się bakterie salmonelli.
- Są dwa sposoby wkładania jajek – do zimnej lub gorącej wody. Jeśli wybierzesz ten drugi sposób, musisz pamiętać o tym, by wkładać je bardzo ostrożnie. Możesz wykorzystać do tego celu łyżkę. Zmniejsz jednak ogień, żeby jajka nie tłukły jedno o drugie.
- Żeby skórka jajka łatwiej odchodziła od białka, dodaj do wody pół łyżeczki sody oczyszczonej.
- Jeśli jajko jest pęknięte, ale błonka nie przerwała się – możesz je z powodzeniem ugotować.
Ile gotować jajka?
Najważniejszą zasadą podczas gotowania jajek jest to, że czas liczymy od momentu zagotowania się wody! To, ile czasu spędzą w wodzie determinuje ścięcie się żółtka – im krócej tym płynniejsze.
Jajko na miękko czas – około 4 minut od zagotowania wody
Jajko na twardo czas – od 7 do 10 minut po zagotowaniu wody
Ważne jest również to, jaki rozmiar ma jajko – mniejsze potrzebują mniej czasu we wrzątku. Jak określić rozmiar jajka? Najprościej będzie spojrzeć na oznaczenie na opakowaniu, jeśli jednak dysponujesz jajkami ze wsi, trzeba je zmierzyć. Jak? Wielkość jajka określa się mierząc je od czubka do czubka:
- małe (rozmiar S) – do 5 cm;
- średnie (rozmiar M) – około 6 cm;
- duże (rozmiar L) – powyżej 7 cm.
Ile gotować jajko na miękko?
Jak zrobić jajka na miękko? Jeśli marzysz o płynnym, rozpływającym się żółtku, czas gotowania będzie krótki. Jajka na miękko gotuje się od 2 do 4 minut od momentu zagotowania wody. Te niewielkich rozmiarów powinno się wyjąć po 2-3 minutach, te nieco większe potrzebują 4 minut.
Istnieje jeszcze jeden sposób gotowania jajek na miękko. Włóż je do wrzątku i gotuj przez minutę, a następnie wyłącz palnik i pozostaw pod przykryciem przez kolejne 6 minut.
Jak zrobić jajka na półtwardo (mole)
Zazwyczaj gotujemy jajka na miękko lub twardo, są jednak osoby, które szukają rozwiązania pomiędzy. Jajko na półtwardo ma dobrze ścięte białko białko, ale żółtko nie jest całkowicie ugotowane – twarda obwódka i płynne wnętrze. Takie jajko potrzebuje około 6 minut we wrzątku.
Ile gotować jajka na twardo?
Gotowanie jaj na twardo nie wymaga dużego wysiłku i zaangażowania – ten sposób jest najprostszy w wykonaniu. Ile gotuje się jajko na twardo? We wrzątku powinno pozostawać około 8 minut, ale nie więcej niż 10 minut. Po tym czasie może zrobić się gumowate i stracić smak. Tu również ważny jest rozmiar jajka:
- małe gotuj ok. 8 minut;
- średnie potrzebuje ok. 9 minut;
- duże powinno gotować się ok. 10 minut.
Aby po ugotowaniu jajka na twardo skorupka łatwiej odchodziła od białka, należy zanurzyć jajka na 2-3 minuty w zimnej wodzie.
Jak zrobić jajka w koszulce?
Czym są jajka w koszulce? Chodzi o ugotowanie jajek bez skorupki w taki sposób, by białko tworzyło zwiewną koszulkę, a żółtko było płynne. Można zrobić to na kilka sposobów, poniżej znajdziesz najpopularniejsze metody. Najtrudniejsze jest to, by wrzucając jajko nie przebić żółtka.
- Wlej do garnka ok. 2 litrów wody i nieco ponad 1/4 szklanki octu spożywczego, dodaj też szczyptę soli. Pozwól się wodzie zagotować, a gdy zacznie wrzeć zrób łyżką wir wodny i wlej jajko bez skorupki. Możesz je wcześniej rozbić i przełożyć do małej miseczki, łatwiej będzie wrzucić je w wir. Po 2-3 minutach wyjmij ostrożnie jajko (np. łyżką cedzakową).
- Możesz działać wg powyższych zasad, ale po wbiciu jajek przykryj garnek, wyłącz palnik i pozostaw je na 3-4 minuty, a następnie ostrożnie wyjmij.
- Jeśli masz kłopot z precyzyjnym wrzuceniem jajka we wrzący wir, przyda Ci się metoda wykorzystująca sakiewki z folii spożywczej. Rozciągnij kawałek folii na kubku, wbij jajko, a następnie zawiń szczelnie. Gdy woda zacznie wrzeć wrzuć do niej sakiewkę i gotuj przez 2-3 minuty.
Przepis na sos holenderski
Nie jest tajemnicą, że jajka w koszulkach najlepiej smakują z sosem holenderskim. Zwłaszcza wtedy, gdy podawane są na chrupkiej grzance i w towarzystwie szparagów. Jak w takim razie zrobić sos holenderski? Potrzebujesz:
- 2-3 żółtka;
- 200 g prawdziwego masła;
- 2-3 łyżki soku z cytryny;
- sól i pieprz do smaku.
Zacznij od rozpuszczenia masła i ostudzenia go, by miał temperaturę pokojową – tak jak reszta potrzebnych składników. Pozwoli to uniknąć zważenia się sosu.
Żółtka ubij na puszystą masę w kąpieli wodnej, czyli w miseczce postawionej na garnku z gotującym się wrzątkiem. Następnie wlewaj powolutku, stopniowo roztopione masło. Gdy składniki będą tworzyły już płynną masę, zdejmij miskę z garnka. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a także powoli mieszając wlej sok z cytryny.
Przepis na sos holenderski jest prosty, sekret tkwi w tym, by przygotowywać go w kąpieli wodnej i nie spieszyć się.