Wspominając dzieciństwo, mamy przed oczami wiele obrazów, zapachów i smaków. Moje pachnie smażonymi plackami i oponkami serowymi babci – było dużo glutenu, cukru pudru i dużo uśmiechów! Mój dom też pachnie oponkami, a zerkając na twarze moich dziewczynek czuję przyjemne ukłucie w sercu. Chcę podzielić się z Tobą przepisem na oponki z serem babci Zosi.
Spis treści
Przepis na oponki z serem
Pyszne, puszyste i chrupiące oponki z twarogiem to nie tylko jedno z moich dziecięcych wspomnień, ale i ukochany deser mojej rodziny. Dziewczynki najbardziej lubią malutkie środki, które wycinam formując oponki. Słodkie kuleczki, oprószone cukrem pudrem znikają z talerza najszybciej!
Przepis na serowe oponki jest bardzo prosty i szybki. Większość składników masz pewnie pod ręką, musisz pamiętać jednak o twarogu i śmietanie. To jednocześnie fajny pomysł na biały ser, któremu kończy się data ważności, gdy amatorów na kanapkę brak. Takie zero waste, które pokochają domownicy, my oponki z twarogiem robimy jednak nie tylko w ramach czyszczenia lodówki. Przejdźmy jednak do meritum…
Składniki na oponki
Czego potrzebujesz, żeby przystąpić do działania? Poniżej znajdziesz listę składników na oponki z twarogiem.
- ok. 500 g twarogu (tłustego lub chudego, ale najlepiej grubszego, żeby czuć kawałki białego sera w środku)
- 600 g mąki pszennej
- 80-100 g cukru (najlepiej drobnego, dedykowanego wypiekom);
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (może być proszek do pieczenia, ale smaczniejsze wyjdą na sodzie)
- 250 ml śmietany (12 lub 18%)
- 3 duże lub 4 mniejsze żółtka
- 2 łyżeczki octu
Jak zrobić oponki z serem?
- Mąkę przesiej przez sitko, dodaj sodę oczyszczoną i cukier.
- Rozkrusz w palcach twaróg lub przeciśnij go przez praskę (ja wolę taki kruszony, jak u babci!) i wrzuć do miski. Dodaj też 3 lub 4 żółtka i śmietanę, a następnie połącz wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto. Ostatnim etapem jest dodanie octu i ponowne zagniecenie.
- Teraz możesz przejść do rozwałkowania ciasta i wycięcia z niego charakterystycznych oponek. Nie martw się, że ciasto jest lepiące – ma mieć taką konsystencję. Jeśli dodasz za dużo mąki, oponki będą twarde i niesmaczne. Stolnicę podsyp lekko mąką, wyłóż ciasto i ponownie oprósz je mąką. Rozwałkuj ciasto tak, by miało ok 1,5 cm grubości, a następnie wytnij dużą szklanką koła, a małym kieliszkiem środki.
- Wycięte oponki serowe wkładaj delikatnie na rozgrzany olej i smaż na rumiany kolor. Uważaj, żeby się nie spaliły.
Oponki z serem – kilka wskazówek
Jako wytrawny smakosz oponek babci, mam też dla Ciebie kilka sprawdzonych wskazówek.
- Klejące ciasto najlepiej przekładać na stolnicę lub blat za pomocą łyżki – będzie wygodniej i czyściej.
- Oponki serowe smaż w naczyniu, które będzie nieco głębsze – np. w dużym rondlu lub na głębokiej patelni.
- Wlej kieliszek spirytusu do zimnego oleju, zanim zaczniesz go podgrzewać. Dzięki temu oponki z serem nie będą chłonąć (lub jak mówi moja babcia “wciągać”) oleju.
- Oponki smażone w głębokim tłuszczu najlepiej wyłożyć na talerz pokryty ręcznikiem papierowym. Dzięki temu resztki oleju zostaną na papierze, a oponki będą smaczniejsze.
- Poczekaj chwilę przed oprószeniem oponek cukrem pudrem, ale pamiętaj, że nie mogą być całkiem zimne. Możesz zrobić to za pomocą sitka, wtedy cukier puder będzie wyglądał estetycznie i apetycznie. Amatorzy białej posypki mogą wsypać do torebki trochę cukru pudru, a następnie zamknąć w niej oponki i mocno potrząsnąć. Tak zawsze robi moja mama – każdy kęs jest wtedy tak samo słodki!
- Z białek, które zostaną po dodaniu do ciasta samych żółtek możesz zrobić kokosanki lub… pyszne i puszyste bezy! (tu znajdziesz przepis na bezy)
Oponki z twarogiem nie są daniem dietetycznym, ale ich smak jest totalnie wyjątkowy! Świetnie sprawdzą się jako przepis ostatkowy lub alternatywa w Tłusty Czwartek. Smacznego!