Moja młodsza córka uwielbia pączki, ja niestety nie mam cierpliwości do ich smażenia, więc zazwyczaj kupuję. Jedyne pączki, których produkcji się podejmuję, to te z serkiem homogenizowanym. Przepis jest prosty i szybki, a sam proces przygotowania nie trwa dłużej niż 30 minut (ze wszystkim). No i smakują totalnie obłędnie! Wystarczy kilka składników, które zazwyczaj każda z nas ma w lodówce, aby wykonać porcję pączków z serkiem waniliowym.
Spis treści
Składniki na pączki z serkiem homogenizowanym
Poniżej załączam listę składników, które potrzebne są do przygotowania jednej porcji pączków (pełen talerz, 4 osoby najedzą się pod kokardę).
- 2 serki homogenizowane (ja preferuję waniliowe)
- 3 jajka
- 1,5 szklanki przesianej mąki pszennej
- 1,5 – 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
- szczypta soli
- dużo oleju do smażenia
- cynamon i cukier puder do posypania
- łyżka spirytusu waniliowego (poniżej dowiesz się, jak go zrobić)
Przepis na pączki z serkiem homogenizowanym
Serki wrzuć do miski, dodaj do nich jajka i dokładnie wymieszaj. Następnie dorzuć przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli. Kolejny raz dokładnie wymieszaj. Teraz dodaj troszkę spirytusu, żeby pączki nie nasiąknęły mocno tłuszczem. Nie martw się, nikt się tym nie upije.
Jak zrobić domowy aromat waniliowy (spirytus waniliowy)
Ja do wypieków dodaję spirytus waniliowy – co to właściwie jest? Ten patent sprzedała mi moja przyjaciółka (dziękuję Gosiu). Co robisz z laską wanilii, gdy już wyjmiesz z niej środek, wyskrobiesz ją i leży taka biedna na blacie? Pewnie wyrzucasz i nie zastanawiasz się, jak ją wykorzystać. Ano można! Wkładasz ją do wyparzonej buteleczki i zalewasz spirytusem, a następnie odstawiasz do zamykanej szafki. Co jakiś czas mieszasz, a po pewnym czasie, masz genialny spirytus do wypieków z nutą wanilii. Może nadaje się też do picia, nie wiem – nie próbowałam 🙂
Jak smażyć pączki z serkiem?
Ok, ciasto gotowe, teraz czas na smażenie. Potrzebujesz garnuszka i dużo oleju. Rozgrzej olej do około 175 stopni, musi być gorący, ale nie może wrzeć. Najlepiej wrzucić trochę ciasta i sprawdź, czy zaczyna się smażyć, czy po prostu dryfuje bez sensu. Generalnie chodzi o to, żeby położone na oleju ciasto zaczęło się smażyć i powoli łapać złoty kolor. Pączki nie mogą szybko brązowieć, bo się spalą, a w środku będą surowe. Ja ciasto nakładam dwoma łyżkami, nie na raz oczywiście, zsuwam jedną łyżką ciasto z drugiej.
Gotowe pączki wykładaj na talerz z ręcznikiem kuchennym, żeby odsączyć tłuszcz. Gdy ostygną, możesz posypać cukrem pudrem.
Jak podawać pączki z serka homogenizowanego
Ja obtaczam pączki z serka w cukrze pudrze i cynamonie, który genialnie podkręca ich smak. Czekam, aż przestygną, wrzucam do foliowej torebki moją słodką mieszankę, potem pączki, a następnie szejkuję. Jak? Łapię do niej trochę powietrza, zamykam ujście torebki, co by nic nie uciekło i potrząsam. Sposób mojej mamy, najlepszy!
Smacznego! 🙂